ЗВІТ ЩОДО СПОСТЕРЕЖЕННЯ ЗА ОРГАНІЗАЦІЄЮ ПОЗАЧЕРГОВИХ ВИБОРІВ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ У ХАРКІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ (01-10 ТРАВНЯ 2014 РОКУ)

Діяльність окружних виборчих комісій 

 Окружні виборчі комісії (ОВК) у Харківській області працюють у звичному режимі, ротації майже закінчилися. На сьогодні ОВК утворили звичайні та спеціальні дільничні виборчі комісії (ДВК). Почали надавати консультації головам, заступникам та секретарям ДВК та планувати проведення навчання для їх членів. Проте, незважаючи на це, члени ОВК і досі допускають порушення виборчого законодавства, в основному процедурні.

Формально більшість приміщень ОВК відповідають нормативам, встановленим постановою ЦВК. Але вже зараз у деяких ОВК будуть проблеми в день виборів, під час приймання виборчої документації від ДВК і підбиття результатів в округах (вузькі коридори, незручне розташування кімнат, відсутність великих зал). На сьогодні найгірше матеріальне-технічне забезпечення серед усіх ОВК в області, зафіксоване в 183 окрузі (центр – Пісочин). Станом на 5 травня в них було тільки два комп’ютери, та й то, з них працював лише один. Одна телефонна лінія, яка була підключена при допомозі представника КВУ. Не вистачає столів, стільців, не має інформаційного стенду. В ОВК №181 (Лозова) в коридорі, де вивішуються постанови та інша інформація, відсутнє електричне освітлення, а природного освітлення недостатньо для ознайомлення з документами.

З початку роботи в усіх складах ОВК постійно відбувалися ротації їх членів. Загалом, замін в більшості ОВК було зроблено від 15% до 33%. Лідерами серед ротацій є кандидати Бойко, Гриценко, Королевська, Клименко, Куйбіда, Саранов та Царьов. Як відомо, в зв’язку з прийняттям рішення про скасування реєстрації, достроково припинені повноваження двох членів у кожній із комісій від кандидатів Царьова та Королевської.

Єдина комісія де на початку роботи були проблеми з кворумом – це ОВК №178 (Чугуїв). 21 квітня вона все ж таки з третьої спроби змогла зібрати 13 членів, тобто 2/3 свого складу й набула повноважень. На сьогодні склад цієї ОВК наразі – 18 чол. У підсумку з 20 членів ОВК первісного складу лише 10 тих, хто залишився у нинішньому - 50% оновлення.

Майже всі ОВК не вчасно оприлюднюють прийняті рішення на стендах, а також не вчасно розмішують постанови на офіційному сайті ЦВК. Наприклад, станом на 11 травня від ОВК №170, 174, 175, 180, 181 та 182 на сайті ЦВК розміщенні лише постанови, які були прийняти на перших засіданнях комісій. Єдиним позитивним прикладом є ОВК №172, яка на сайті ЦВК розмістила вже постанову №21 від 06 травня.

ОВК створили спеціальні дільниці при установах тимчасового тримання, поліклініках з стаціонарними відділеннями. Правда є одне виключення. До ОВК №172 Московського району м. Харкова надійшло подання щодо утворення спеціальної ВД в слідчому ізоляторі, але комісією така дільниця утворена не була. Причина не утворення спеціальної дільниці викладена в одному із рішень ОВК, а саме «з огляду на вимоги, які ставляться у відповідності до законодавства про вибори, до приміщень для голосування та порядку, термінів складання та уточнення списків виборців, ставить під сумнів доцільність такого утворення». Разом з тим, ОВК розглядає можливість забезпечення реалізації права голосу через тимчасову зміну місця голосування без зміни виборчої адреси, згідно нормам ст 35-1 ЗУ «Про  державний реєстр виборців», а також постанови ЦВК від 13.09.2012 № 893 «Про забезпечення тимчасової зміни місця голосування виборця без зміни його виборчої адреси».

Деякі комісії допускають процедурні порушення. Перед початком засідання не надають проекти постанови та рішень для ознайомлення. Наприклад, 05 травня в ОВК №183 членам комісії не був розданий роздрукований порядок денний. Його не було проголосоване, секретар комісії також не вів протокол засідання.

Стався ще й один прикрий випадок. 8 травня представник Комітету виборців України вирішив під виглядом звичайного громадянина - фізичної особи поцікавитися, як проводиться підготовка до виборів та ознайомитися з постановами ОВК №171. Почувши таке, один з членів комісії повідомив, що частина постанов знаходиться у технічного працівника. Інший член комісії Жуков Ігор Миколайович від кандидата Кузьміна почав питати документи від громадянина та цікавився, де той мешкає. Коли Жуков І.М. почув, що громадянин мешкає в іншому районі Харкова відразу показав на двері, мотивуючи тим, що людина не відноситься до Київського району, де розташована ОВК №171. Коли Жукову І.М. було вказано на ст. 11 Закону України «Про вибори Президента України», в якій зазначено, що виборчий процес здійснюється на засадах публічності та відкритості, останній запідозрив у громадянина заборонені речі та викликав черговий наряд міліції. Присутні при цій розмові інші члени комісії відразу зачинили кабінет комісії і не дозволяли людині вийти, поки не прибуде черговий наряд міліції, перешкоджаючи тим самим вільному пересуванню громадянина. Такі дії ОВК № 171 є грубим порушення виборчого процесу. По-перше, кожен має право прийти до ОВК та ознайомитися із прийнятими рішеннями. По-друге, члени ОВК категорично відмовилися надавати інформацію про хід виборчого процесу. Тому, КВУ знову звертає увагу на недопустимості порушення принципів відкритості та прозорості виборчого процесу й наполягає на більш ретельному вивчені законодавства України про вибори членами ОВК.

Утворення та початок діяльності ДВК

 

Рішення про утворення ДВК більшість ОВК в області прийняли 6 травня, тобто порушень термінів не зафіксовано. З боку ОВК багато претензій до штабів кандидатів щодо якості подань, заяв та копій паспортів кандидатур до складів ДВК. Подання кандидатур від голови ОВК склали до 3% від загальної кількості всіх членів ДВК в окрузі. Також, викликає стурбованість якість підготовки та досвідченість членів ДВК і ми очікуємо ротації в ДВК, особливо у керівних трійках.

Кандидатури до складу ДВК по всім округам подали лише 13  кандидатів. Кандидатури майже в усі ДВК надали Добкін, Порошенко, Маломуж, Куйбіда, Кузьмін, Тимошенко, Шкіряк. Інші надали своїх представників не на всі ДВК. Жодних кандидатур до складу ОВК у всіх округах не подали кандидати Бойко, Гриненко, Кліменко, Коновалюк, Рабінович, Саранов, Цушко та Ярош

Більшість комісій в округам області – у мінімальному складі, особливо велика проблема – по селах. Це створює технічну проблему по розподілу обов’язків між членами комісій, особливо в день голосування.

Засідання ДВК в округах у Харкові пройшли 7-8 травня, що відповідає встановленим законом вимогам. Але є поодинокі випадки не проведення перших засідань. Наприклад, перше засідання ДВК №631022 (м. Лозова) пройшло тільки 9 травня, тому що голова комісії отримав список ДВК лише 8 травня, бо до останнього часу відбувалися ротації складу в цій комісії.

Відомі випадки скликання перших засідань не головами. Наприклад, у ВД №631418 ТВО №172 (Московський р-н м. Харкова) при проведенні першого засідання був відсутній голова комісії, оскільки людина, що виконувала ці повноваження, відмовилася від цього з невідомих причин. Або ВД 630960 ТВО №179 (м. Ізюм) – голова ДВК була відсутня і засідання вела заступник.

Заміни членів ДВК ще тривають, тому масштаби змін у складі ДВК (наприклад, через недостатню підготовку, подання «липових» кандидатур, які не працюватимуть у ДВК і т.п.) можливо буде оцінити пізніше.

 

Передвиборна агітація

Можна відзначити, що звичного розмаху агітаційна кампанія в області так і не набула. Відчувається нестача коштів у кандидатів і складна ситуація на Донбасі, що впливає на проведення звичної повноцінної виборчої кампанії. Найбільш активні агітаційні кампанії в Харківській області проводять штаби Добкіна, Порошенка, Тимошенко та Гриценка. Взагалі не проводять політичну агітацію на регіональному рівні представники Яроша, Цушка, Клименка, Куйбіду, Шкіряка, Маломужа, Рабиновича та Бойка. Що вже дає підстави вважати їх кандидатами, які виконують у кампанії суто «технічну» роль.

Найбільше серед кандидатів наочної агітації від Добкіна. З’явилися бігборди Порошенка, Тігіпка, Кузьміна, Коновалюка та Гриненка. Зафіксовані й факти пошкодження наочних агітаційних матеріалів. Зокрема, у Харкові та деяких районах області були пошкоджені зображення Добкіна.

У районних газетах області зафіксовані факти розміщення так званої «джинси» - замовних матеріалів без позначки «політична реклама». Матеріали були на підтримку Добкіна, Тимошенко та Тігіпка. Наприклад, матеріали на підтримку Тігіпка вийшли ледь не у всіх «районках» фактично з однаковим текстом, але під різними назвами (наприклад, «Восток – дело тонкое», «Навстречу Востоку», «Как успокоить Юго-Восток») та підписані різними «авторами». Звісно, ніяких позначок щодо того, що дані матеріали є передвиборною агітацією, у газетах не містилося, натомість, статті розміщувалися під рубрикою «Політикум».

В Ізюмі та Куп‘янську були виявлені листівки без вихідних даних від імені КПУ. Також місту Ізюм з’явились анонімні листівки з фотографіями лідерів штабів і активістів Тимошенко, Тягнибока, Порошенка і звинуваченнями їх у створенні «центру придушення народного повстання Південного Сходу».

Були зафіксовані й випадки перешкоджання веденню агітації з наметів кандидатів Тимошенко та Гриценко. 2 травня в Чугуєві 178 ТВО група невідомих поблизу автовокзалу погрожувала агітаторам Тимошенко, обіцяючи зламати намет, якщо його не приберуть. Довелося викликати міліцію, якій вдалося приборкати конфлікт. Того ж дня у Печенізькому районі невідомий чолов’яга на мотоциклі без номерних знаків під’їжджав до агітаторів та заявляв, що в разі, якщо протягом півгодини намет не приберуть, він його спалить.

3 травня в Чугуєві нападу зазнав вже намет, в якому роздавали агітаційну літературу на підтримку Гриценка. Справа дійшла до бійки, намет було повалено. Міліція відкрила кримінальне провадження щодо вчинення хуліганських дій.

Випадків підкупу виборців або системних порушень правил ведення передвиборчої агітації не зафіксовано.

 

ХОВ ВГО «Комітет виборців України»

 Контактна особа: Михайло Камчатний

 Контактна інформація: тел. 067 571-14-42 або сторінка у мережі Фейсбук