Звіт за результатами довготермінового спостереження ХОВ ВГО КВУ за підготовкою до позачергових виборів Президента України протягом 01-19 квітня 2014 року у Харківській області

Головну увагу представники Харківського обласного відділення Комітету виборців України (ХОВ КВУ) в цей звітний період приділяли формуванню та початку роботи окружних виборчих комісій (ОВК) у Харківській області.

 

 

Окружні виборчі комісії

 

Загальне резюме та рекомендації щодо роботи ОВК

На 16 квітня 2014 року були утворені всі ОВК у Харківській області, які провели свої перші засідання. Але ОВК 178 виборчого округу (центр – Чугуїв) на ранок 22 квітня так і не набула повноважень  бо присягу прийняла лише половина з загального числа комісії, замість необхідних 2/3. Тому, процеси з підготовки та організації виборів на території округу фактично не відбуваються.

Хоча декларативно 2/3 частини членів ОВК мають досвід роботи у окружних комісіях у минулому, на Харківщині таких з 279-ти виявилося лише 35 чоловік - 12,5% від загальної кількості. Тобто, лише 1/8 частина членів комісій мають відповідний досвід останніх двох всеукраїнських кампаній (2010 та 2012 рр.).

До недоліків роботи всіх ОВК у Харківській області можна віднести факти відсутності інформаційних табличок із назвою комісій, графіком роботи та іншої важливої інформації для виборців.

ХОВ КВУ звертається до кожного члена ОВК у Харківській області з пропозицією хоча б на загальному рівні ознайомитися з відповідним законом про вибори та іншими нормативними документами, що регулюють організацію та проведення виборів в Україні. Особливо уважно віднестися до норм, які стосуються відкритості та прозорості виборчого процесу.

Ми також звертаємося і до штабів кандидатів, щоб вони забезпечили своїх представників необхідними матеріалами для роботи. Було б доцільним провести хоча б якісь навчання або інструктажі для своїх членів ОВК. Крім того, важливо якнайшвидше зробити відповідні заміни на більш кваліфікованих людей, щоб склад ОВК залишався стабільним до дня голосування.

Органи влади на місцях ми закликаємо сумлінно виконувати свої зобов‘язання по матеріально-технічному забезпеченню виборів. Це стосується надання комфортних приміщень для роботи ОВК, забезпечення їх необхідною оргтехнікою та іншими засобами. Необхідно робити всі заходи, які б унеможливили зрив виборів у Харківській області.

 

Аналіз складу ОВК

Нагадуємо, що у Харківській області було сформовано 14-ть окружних виборчих комісій (ОВК): по 7-м у Харкові та районах області. В них 279-ть членів комісій, водночас значна кількість людей з інших регіонів і таких, що не писали власноруч заяв і навіть не знали, що вони є членами зазначених ОВК, тому вони і не з’явилися на перші засідання. У Харківській області на перші засідання не з‘явилося близько 30% із загального складу комісій. Були відсутні представники керівних трійок у 171, 172, 173, 174, 176 ОВК, відмовились працювати  в ОВК - по одній особі у 171 і 174 ОВК, по двоє – ОВК 176 та 180 (центр – Балаклія), та по троє – ОВК 175, 183 (Пісочин). Тобто 12-ть чоловік – 4,3%, що значно нижче загальноукраїнського рівня.

Хоча декларативно 2/3 членів ОВК мають досвід роботи у окружних комісіях, на Харківщині таких (принаймні з 2010 р.) виявилось лише 35 чоловік (12,5%, тобто лише 1/8).

Вони представляють 10 кандидатів, проте найбільше – Добкін (8), Тимошенко (7), Шкіряк (5), Порошенко (4), Симоненко (3) і Королевська (2). Причому з висуванців Добкіна у 2012 р. були представниками технічних партій – Русь Єдина, «Єдина родина», Українська партія «Зелена планета», Руський блок, Народно-трудовий союз, 1 представляв Народну партію Литвина і лише 1 – власне ПР. Тобто можна зробити висновок, що всі ці кандидати тоді представляли Партію Регіонів, на ресурс якої і спирається Добкін. Тим більше, що всі 4-и члени комісій від цього кандидата, що працювали у 2010 р., представляли у ІІ турі Януковича.

Більш цікава ситуація з Тимошенко і Порошенком. З 6-ти її людей, що працювали в ОВК у 2012 р., 3-и представляли БЮТ, 2-є – «Нашу Україну» і 1 партію «Молодь до влади», а от всі 3-и працівника 2010 р. були від самої Тимошенко. І що найбільш цікаво – з 4-х досвідчених членів ОВК від Порошенка 3-и представляли в 2010 р. ту ж саму Тимошенко і 1-н у 2012 – ХДПУ, що була технічною партією. Подібне з кандидатурами Шкіряка – 3-и від Тимошенко у 2010 р., 2-є від «Нашої України» 2012.

Ідеологічну цноту зберігають лише комуністи (всі представляли КПУ) і, на диво, Королевська – обидва її члени комісій представляли в 2012 р. її ж партію. Інші кандидати мають по 1-у кандидату з досвідом – причому у Царьова це була представник партії «Русь Єдина» (а фактично ПР), у Цушка й Куйбіди – Януковича (!), у Клименка –БЮТ, у Тягнибока –УНП.  

В цілому рівень підготовки і кваліфікації ОВК викликає великі сумніви, передусім у ОВК 172, 174, 175, 180 і 183, де у керівних трійках немає нікого з досвідом попередньої роботи в ОВК. Там, де такі люди є, вони представляють Добкіна (= Цушка, Царьова) або Тимошенко (= Шкіряк). Такі ж кандидати, як Порошенко і Тігіпко взагалі позбавлені досвідчених кадрів у керівництві ОВК.

Наприклад, головою ОВК 177 (Дергачі) призначено особу 1995 року народження від кандидата Саранова. Враховуючи «олімпійський принцип балотування» самого Саранова та ще і вік голови ОВК, то у подальшому дуже висока вірогідність його заміни.

            Голови 171 та 172 ОВК на цій посаді вперше. Тому їм важко було провести перше засідання. В 172 окрузі засідання взагалі вів член комісії Чернічкін Микола Дмитрович, якій має досвід роботи в минулому. Такі дії мають також ознаки порушення, бо у відповідності до ч. 7 ст. 28 Закону засідання виборчої комісії веде голова комісії або його заступник, а у разі невиконання ними цієї функції комісія визначає зі свого складу головуючого на засіданні.

 

Перші засідання ОВК

На 16 квітня 2014 року були утворені всі ОВК у Харківській області, які провели свої перші засідання. Перше ж процедурне порушення допустила ОВК 170 округу. Як було встановлено, засідання ОВК 170 було проведено 15 квітня 2014 року. Але на ранок 16 квітня 2014 року постанова комісії не була вивішена, як того вимагає ч. 16 ст. 28 Закону України «Про вибори Президента України» (із змінами) від 05.03.1999 № 474-XIV.

16 квітня були спроби не допустити на перше засідання 174 ОВК представника Комітету виборців України та преси - газети «Точка зору» (видання КВУ). Спочатку представник КВУ надав відповідний документ і копію рішення про реєстрацію організації в ЦВК, але члени комісії зазначили, що нормативні документи ЦВК для них не «указ». Потім, було пред‘явлене посвідчення кореспондента газети «Точка зору». І тут ОВК намагалася відмовити бути присутнім на своєму засіданні. Лише завдяки наполегливості представника КВУ, вдалося уникнути грубого порушення закону про вибори з боку комісії.

Складна ситуація склалася в Чугуєві, де розташована ОВК 178 округу. 16 квітня перше засідання ледь не було зірвано. На засідання з 20 членів прибули лише 11. Незважаючи на норму ч. 4 ст. 28 ЗУ «Про вибори президента України», яка передбачає, що засідання виборчої комісії є повноважним за умови присутності більше половини членів комісії від складу цієї комісії, член ОВК Ганна Пушенко (від кандидата Добкіна) наполегливо пручалася початку роботи, заявляючи, що за відсутності 2/3 комісії проводити перше засідання нібито незаконно. Мало того, вона намагалася «задавити авторитетом» усіх присутніх членів ОВК, враховуючи, що більшість із них є недосвідченими. Лише пояснення представника КВУ (журналіста, який був присутнім на засіданні), а також надані телефоном консультації з ЦВК, переконали комісію, що засідання можна розпочати, привести присутніх членів комісії до присяги (відповідно до норм ч. 2 ст. 29). Але звісно, вся ОВК не набула повноважень, оскільки присягу поки що не прийняло 2/3 від її складу. Тому в роботі комісії оголошено перерву до 18 квітня, коли є надія, що ще декілька членів ОВК приймуть присягу і, таким чином, комісія стане повноважною.

Хоча це, безумовно, буде важко зробити, адже низка поданих від кандидатів у президенти членів комісії навіть не мешкають у Харківській області: це представники Цушко, Царьова, Саранова, Тігіпка. Члени ОВК від Бойка та Клименка живуть у Харкові й також на 1-е засідання не з’явилися. Член комісії від Королевської не бере слухавку та не виходить на зв’язок.

18 квітня засідання ОВК № 178 так і не відбулося, з огляду на те, що не було кворуму: з 20 членів з'явилися лише 10. На відміну від засідання 16.04.2014 р., не прийшла член комісії від Гриценка, яка є інвалідом і мешкає у Харкові та попереджала, що її мусять замінити. Вочевидь, із заміною так досі і не впоралися. Секретаря комісії (від Цушка) нібито замінили фактично - замість людини, що проживає у Києві, до ОВК завітав мешканець Чугуєва. Завітав, але... участь у роботі комісії брати не став, адже, як сам зазначив, його статус ще юридично не підтверджений.

Отже, на ранок 22 квітня в ОВК 178 присягу прийняли 11 членів комісії (одна з яких працювати не збирається, сподіваючись на заміну). ОВК повноважень досі не набула (немає 2/3, що прийняли присягу), тому всі процеси з підготовки та організації виборів на території округу наразі знаходяться під загрозою.

 

Матеріально-технічне забезпечення виборів місцевою владою

Діяльність місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування по підготовці до проведення виборів можна охарактеризувати як задовільну. В більшості випадків органи влади забезпечують комісії технічними засобами та робочими приміщеннями. Але деякі приміщення доцільно було б замінити на більш комфортні.

Наприклад, в адміністрації Дзержинського району Харківської міської ради, де розташовується 170 округ не було вирішено, в якому кабінеті буде розташована комісія. 16 квітня 2014 року черговий ОВК знаходився в кабінеті 323, в якому була відсутня комп’ютер та оргтехніка. При тому, що керівництво адміністрації планує виділити ОВК для здійснення своєї роботи кабінети № 113, 114. Наразі в кабінеті 113 знаходиться громадська приймальня Харківського міського голови.

ОВК 171 на час її першого засідання – 16.04.2014 адміністрацією Київського району Харківської міської ради не було забезпечено комісію технічними засобами, були також відсутні комп’ютери і оргтехніка.

ОВК 183 працює у громадській приймальні депутата обласної ради Тер-Степаняна, яка розташована у Пісочінському будинку культури.

Інша ситуація була в 172 окрузі (Московський район), де комісію було розташовано в кабінеті № 10, в якому остання на своєму засіданні 16.04.2014 вирішила проводити в подальшому свої засідання. В кабінеті знаходився комп’ютер, принтер, ксерокс та телефон.

            Потрібно зазначити, що по всім округам при вході до державної будівлі були відсутні таблички про розташування в них відповідної комісії. Як пояснили голови комісії, таблички відсутні у зв’язку з незатвердженим ЦВК України кошторису.

 

Діяльність штабів кандидатів та агітація

 

Розгортання штабів проводиться повільно. Найбільш дієвими штабами на сьогодні слід назвати штаби Добкіна, Порошенка, Тимошенко, Симоненка. Усі вони, крім Добкіна, відчувають певний кадровий голод. У Симоненка – через зменшення працездатного електорату, у Тимошенко – через те, що чимало її прибічників за роки панування Партії Регіонів та Януковича встигли пристосуватися та «перефарбуватися», у Порошенко – через нерозвинутість власної політичної сили, що він намагається надолужити за рахунок мережі «УДАРу».

Загалом, Активну передвиборчу агітацію проводить Добкін за допомогою проведення зустрічей із представниками підприємств, організацій та установ Харківської, Дніпропетровської, Луганської областей. У регіональних друкованих ЗМІ з’явилися перші приклади використання так званої «джинси». 12 квітня в газетах «Время» та «Вечерний Харьков» надруковано статтю «Украина должна войти в ТОП -20», де у нейтральній тональності висвітлюється передвиборча програма Добкіна. Спікером тут виступає один з керівників партії регіонів Вилкул.

Моніторинг телевізійного ефіру дає підстави зазначити, що лише «7 канал» та «Харьковские известия» беззастережно віддають перевагу Добкіну, який там постійно виступає, коментує, дає розгорнуті інтерв’ю. Більшість регіональних ЗМІ все ж таки уникають виборчої тематики.

Агітаційні матеріали на підтримку Тимошенко були помі в газеті «Вечерние вести». За кандидата Тягнибока агітація ведеться від ВО «Свобода». В Харкові та області не систематично розповсюджуються примірники власної партійної газети.

З 17-го квітня у Харкові та області були помічені інформаційні намети Гриценка, які розповсюджують газети на підтримку свого кандидата. Також почали з’являтися бігборди Порошенка, кількість яких зростає. 

Системних випадків підкупу виборців, порушень правил ведення передвиборчої агітації не зафіксовано.

Стався випадок використання так званого адміністративного ресурсу. На зустріч 8-го квітня 2014 року з кандидатом Добкіним в Палаці студентів Харківської юридичної академії «за квотною системою» були зібрані працівники бюджетної сфери: представники органів місцевого самоврядування, лікарі, вчителі тощо.

 

ХОВ ВГО «Комітет виборців України»