Висновки Комітету виборців України за підсумками повторних виборів 15 грудня 2013 РОКУ

15 грудня 2013 року в Україні відбулися повторні вибори народних депутатів у 5 одномандатних виборчих округах. Комітет виборців України здійснював спостереження за виборчим процесом у всіх 5 округах. В день голосування на дільницях працювали 400 спостерігачів КВУ.

 

За підсумками спостереження КВУ констатує:

Повторні вибори народних депутатів України у 5 одномандатних округах відбулися в умовах, які не відповідають принципам і стандартам демократичних виборів.

 

КВУ вважає, що хоч Центральна виборча має юридичні підстави встановити результати виборів, однак на окремих округах (в першу чергу в.о. №194 та №223) ці результати вже спотворені застосуванням підкупу виборців під час передвиборчої кампанії або в день голосування.

 

Головними проблемами в день голосування та під час підрахунку голосів КВУ називає: підкуп виборців, здійснення контролю за голосуванням, винос бюлетенів за межі дільниці, присутність сторонніх осіб безпосередньо на дільницях або біля них, перешкоджання роботі спостерігачів.

 

КВУ відзначає загальну несприятливу атмосферу, в якій відбувалися вибори у всіх 5 округах, через присутність біля дільниць та приміщень окружних виборчих комісій великої кількості невстановлених осіб, блокування працівниками правоохоронних органів штабу кандидата Миколи Булатецького у в.о. №194.

 

КВУ  занепокоєний безпідставним затягуванням підрахунку голосів окружною виборчою комісією у в.о. №94 та №223 і закликає членів ОВК якнайшвидше встановити результати виборів в цих округах.

 

КВУ закликає Центральну виборчу комісію належним чином розглянути всі скарги, що надійшли до комісії, а правоохоронні органи ретельно розслідувати кожен задокументований факт підкупу виборців.

 

В довготерміновій перспективі КВУ закликає до обов’язкової зміни виборчої системи в Україні, оскільки саме мажоритарна складова виборів є головною причиною зловживань та політичної корупції під час виборчих процесів.

 

Більше інформації та факти порушень можна знайти на сайті КВУ cvu.org.ua та офіційній сторінці КВУ у мережі Facebook - facebook.com/cvu.ngo